Een maand lang mocht ik, samen met een goeie vriendin Nadine, interrailen door Zweden en Noorwegen. Genietend van de besneeuwde natuur die aan ons voorbij trok, met treinstoelen die je achterover kon zetten en gratis refill-koffietjes in de lokale treinen die de lange reizen wat comfortabeler maakten, doorkruisten we de landen met onder andere het doel om ‘locals’ te ontmoeten.

We maakten hiervoor aanspraak op het IFES-netwerk, een netwerk wat minstens even groot bleek als het spoorwegennetwerk! Het begon al in Nederland met een simpel mailtje naar Rieke, waardoor we na wat ‘forwarded e-mails’ terecht kwamen bij de Noorse Andreas, studentwerker van Laget (Noorse IFES) in Trondheim. Eenmaal aangekomen in de stad, gaf hij ons een warm welkom en leidde hij ons rond. Ook regelde hij een slaapplek voor ons bij 4 meiden in een knus studentenhuis. De gastvrijheid van deze studenten was indrukwekkend: ze stelden niet allen hun huis voor ons open, we kregen zelfs de sleutel van hun huis en ‘alles wat van hen was, was ook van ons’!

Andreas nodigde uit voor een conferentie die Trondheim organiseerde, StudentForum. Uit heel Noorwegen kwamen christelijke studenten naar de stad om te leren over God, te aanbidden en anderen te ontmoeten. Het bleek een soort Read it! te zijn, maar dan in het Noors. Ondanks dat we niks van de taal begrepen, genoten we van de Noorse worship en voelde het erg vertrouwd om met zoveel christenen samen te zijn! Ook hier was de gastvrijheid hartverwarmend: we hadden mooie gesprekken en kregen zelfs slaapplekken aangeboden voor de andere bestemmingen van onze reis!

In Bergen, de volgende stad die we aandeden, belandden we hierdoor in Laget-huis met 11 studenten. Elke ochtend zat een deel van de bewoners om 7.25 uur beneden om de dag te starten met een bijbelstudie en gebed. Daarnaast werden er activiteiten georganiseerd door de bewoners en Laget, zoals een avond voor internationals. Omdat ook wij die titel droegen, sloten we bij de filmavond aan. Ook hier spraken we met de andere studenten en studentwerkers. Mooie gesprekken en ontmoetingen tekenden ook dit deel van de reis! Hoe langer we in Noorwegen waren, hoe meer we ons bewust werden van de kracht én grootte van het IFES-netwerk. Ondanks dat we compleet vreemden waren voor de mensen die we spraken, zijn we verbonden in het geloof. Dit te mogen ervaren is iets waar ik veel van geleerd heb. Een stukje van die gastvrijheid, openheid en toegankelijkheid heb ik meegenomen naar Nederland en wil ik hier ook uitdragen. We zijn onderdeel van een prachtig netwerk, wat zoveel meer te bieden heeft dan ik ooit had kunnen bedenken! Wat een zegen!

Verder lezen?