Ze vervolgt: “Tijdens de introductieweek ging ik een aantal algemene verenigen langs en dacht toen: dit is het toch niet helemaal. Ik ga eerst wel een jaartje hard studeren en dan zie ik wel verder. Toen kreeg ik opeens een appje van een vriendin: ik zit bij Ichthus, ga je een keer mee? Een paar weken na de introweek ben ik meegegaan. Dit is wel tof dacht ik toen, als dit ook christelijk is, dan wil ik daar wel bij horen.”

Wat was het verschil dan?

“De groep mensen was heel anders dan de omgeving waar ik uitkwam. Het was meer op elkaar letten, dan er voor elkaar zijn. De studentenwereld is in het algemeen natuurlijk al een beetje ‘anders’. Maar bij Ichthus vond ik mensen die naar elkaar omkijken. Ze zetten zich echt in voor hun geloof, in plaats van alleen leven naar het geloof omdat dat zo hoort. Meer een eigen motivatie dan een externe motivatie zeg maar”.

Ben je ook anders naar God gaan kijken?

“Jazeker. Ik zag God eerst als een strenge vader… Ken je die tekenfilm van Ariel de kleine zeemeermin? (lacht). Dan heb je die vader, als hij boos is dan slaat hij met een grote speer in de zee en als hij boos is dan is hij echt goed boos. Zo zag ik God altijd, als iemand die steng was en heel boos zou kunnen worden. En nu zie ik hem meer als Vader. Als je iets doms doet, dan doet dat Hem pijn, vindt Hij dat niet leuk, maar het blijft je vader. Zijn Zoon had alles voor ons over, Hij heeft alles gedaan wat wij niet konden doen om bij God te kunnen komen”.

Deze conferentie heeft als thema De hemel op aarde. Wat zie jij daarvan?

“Nu, bedoel je, hoe de hemel op aarde is? Daar hadden we het ook al even over in ons reflectiegroepje. Ik zie het vooral in wat we als mensen voor elkaar doen. Hoe we samenwerken, als je kijkt naar bijvoorbeeld mensen die vluchtelingen in huis nemen. Dat die dan weer dingen terugdoen uit dankbaarheid naar elkaar toe. Het kan in grote dingen zitten, maar ook in kleine dingen. Dat is een soort van hemels. Dat je iets voor de ander over hebt, ook al krijg je er misschien niks voor terug. Mensen die gaan besturen. Naast dat ze dat leuk vinden en er veel van leren, maar ook dat ze dat doen voor God en aan anderen kunnen laten zien hoe mooi dat wel niet is”.

*Dit interview vond plaats tijdens de grootste IFES conferentie Live-it! Meer over onze conferenties kan je hier vinden.

Keer kijken bij Ichthus Groningen? Dat kan hier!

Tekst: Jan-Jaap Bats
Fotografie: Rien Boonstoppel

Verder lezen?