“Ik zat op een dood punt in mijn geloof. Ik geloofde een beetje uit gewoonte en ik stelde mezelf de vraag: waarom zou ik eigenlijk nog geloven als het me van alles kost en ik er niet zoveel van ervaar? Dus ik stond op een kruispunt: of wel met Jezus leven, of niet. Ik dacht, laat ik het toch nog een keer proberen en toen ben ik heel bewust bij een christelijke studentenvereniging gegaan om me te omringen met andere christenen. Dat is wel een bijzondere periode geworden. Ik heb Jezus echt gevonden in die tijd”.

Simon noemt de kringen als een fijne plek waar iedereen alles kan delen en vragen over waar hij of zij mee zit. “Het is niet altijd zo dat je letterlijk in gesproken tekst antwoord krijgt. Het is bijvoorbeeld ook het gedrag en opmerkingen van ouderejaars, mensen die wat verder zijn in hun geloof. Het is niet alleen maar zoeken naar je eigen geloofsvragen, het is ook meegenomen worden in een community en dat alleen is al super waardevol. Er zijn trouwens heel veel mensen die met dit soort vragen zitten, dus je bent niet alleen.

Het belang van de groep is groot denkt Simon. “Als je samen onderweg bent, dan realiseer je je ook dat je tijdens het zoeken naar antwoorden ook dingen kan doen. Het kan naast elkaar bestaan. Zo voorkom je dat je blijft ronddraaien in je eigen kringetje. Gewoon leven als christen en kijken naar de wereld om je heen. Met andere mensen praten, kijken of je iets voor hen kunt betekenen, ook al weet je zelf nog niet alles zeker in het geloof.

Hij weet nog niet alles zeker. Maar wat is ondertussen wel af te vinken als ‘zekerheid’? “Ik ben wel overtuigd geraakt van Gods bestaan. Dat was eigenlijk mijn grootste vraag. En ook van zijn verlossende werking voor mijn zonden. Daar leef ik uit inmiddels, dat weet ik gewoon. Dat ik iedere dag weer bij God mag komen. En dat vind ik ook het toffe van deze conferentie*: nadenken over het Koninkrijk. Dus we stellen vast: God bestaat, Jezus stierf en stond weer op voor mijn zonden, daar zijn we nu en wat gaan we ermee doen? Hoe gaan we andere mensen opbouwen? Hoe gaan we andere mensen hier ook in meenemen? Wat mij betreft, en dat zie ik ook meer en meer gebeuren, zijn we als groepen christenen, in welke vorm dan ook, toe aan de volgde stap. In actie komen voor Gods Koninkrijk!”.

*Dit interview vond plaats tijdens de grootste IFES conferentie Live-it! Meer over onze conferenties kan je hier vinden
Keer kijken bij C.S.F.R. Leiden? Dat kan hier!

Tekst: Jan-Jaap Bats
Fotografie: Rien Boonstoppel

Verder lezen?