Collega Immánuël (‘Imm’, voor intimi) Kapteijns lijkt de ontroerende quotes zo uit zijn mouw te schudden. Maar daar ging heel wat zoeken aan vooraf. Een aantal jaar voor dit gesprek zat hij in een wak. En goed ook. “Ik zat huis met een burn-out. Afkomstig uit het onderwijs knapte ik langzaam op en begon te solliciteren. Van alles heb ik geprobeerd. Van conciërge tot aan accountmanager en bij wijze van spreken, van schoonmaker tot bejaardenverzorger. Nergens kwam ik aan de bak. Tot een vriend zei: Wat wil je nu echt? Het voelde alsof ik op een kruispunt kwam te staan”.

Een periode van bezinning volgde. De conclusie was: een functie op het snijvlak van God en mensen. Toen Immánuël ontdekte dat er in Utrecht al een jaar een IFES-vacature openstond voor studentenwerker leek dat een droombaan. “Nog steeds kan ik soms niet geloven dat ik dit mag doen. Ik bedoel: volgens mij zijn er mensen die veel gekwalificeerder zijn dan ik. Maar die hadden blijkbaar niet gesolliciteerd”. Met een lach: “Dus toen heb ik dat maar gedaan”.

Wat ervaart hij in de praktijk? Was het inderdaad die droombaan? Immánuël: “Kijk, het is een understatement dat Covid niet heeft meegeholpen in een soepele opstart. Maar desondanks is het mooi om te ervaren dat je iets mag betekenen in het leven van mensen. Jonge mensen, christelijke studenten in dit geval. Om van dichtbij mee te maken wat God aan het doen is in het leven van de ander. Zijn Leven zichtbaar te zien worden, wedergeboorte, herstel, troost. Ik geniet daar oprecht van. Gewoon, door samen op te trekken, te eten, te praten. Maar het was ook een sprong in het diepe. Kan ik dit wel? Gaat dit vrij onregelmatige werk goed in het kader van energiemanagement? Nou, om eerlijk te zijn: dat gaat het soms niet. En ook: je werkt met mensen. Dat is soms zoeken. Hoe vind ik de aansluiting? Wat heeft de ander nodig? En dat is goed. Het mag schuren. Daardoor blijf je afhankelijk van de hemelse Vader”.

Immánuël Kapteijns (32) woont in Rhenen. Hij is getrouwd met Marloes en samen hebben ze drie dochters. Als IFES Studentenwerker is hij gekoppeld aan VGSU en Ichthus Utrecht. In september 2022 komt daar Wageningen bij.

Verder lezen?