Hoe kwam je terecht bij het Verdiepingstraject?

“Ik las volgens mij een advertentie op Instagram. Heel precies weet ik het niet meer, maar het sprak me aan. Er stond dat het was bedoeld voor zoekers naar zingeving tussen de 20 en de 30. Nou ja, dacht ik doen, 19 is bijna 20, dus…”(lacht).

“Op zoek gaan naar zingeving is niet eng. Je komt er juist achter dat iedereen wel bezig is met vragen die ertoe doen”

Hoe zag dat traject er concreet uit?

“Het Verdiepingstraject begon met een weekend, daarna vier vrijdagen en als afsluiting weer een weekend. Er waren sprekers, gezamenlijke activiteiten, maaltijden en reflectiemomenten. In korte tijd maken de deelnemers een soort ‘reis’ langs alle wereldreligies, maar nemen ook een kijkje in hun eigen hart. Hoe staan zij in het leven, waar willen ze heen? Is er meer? Ik vond het heerlijk om een tijd lang op te trekken met mensen die ook verdieping zochten”.

Hoe ervaar je dat in jouw omgeving?

“In mijn omgeving probeer ik het gesprek soms op te zoeken, bijvoorbeeld op een verjaardag. Niet om direct te vragen wat iemands levensmissie is, maar ook omdat volgens mij de meeste mensen wel door hebben dat je niet leeft om een huis te kunnen kopen. Of een auto. Het valt nog niet mee om op dat level tot verdieping te komen viel me op. Dus toen ik dit traject onder ogen kreeg, ben ik maar direct ingestapt!”.

Hoe sta jij zelf open voor de wereld om je heen?

“Dat is een goede vraag. Wat mijn basishouding is naar de mensen die ik ontmoet, bedoel je? Dat is altijd lastig om van jezelf te zeggen. Maar wat ik denk of hoop dat mensen ervaren als ze mij ontmoeten, is dat ik open en nieuwsgierig ben. Dat ik naar het verhaal wil luisteren, zonder meteen een mening te hebben, juist omdat ik het zelf ook allemaal nog niet weet. En wie weet is een opmerking van die ander voor mij een puzzelstukje waarmee ik weer verder kan”.

Heeft het Verdiepingstraject je geholpen hiermee?

“Ja ik denk zeker dat het me geholpen heeft. Niet dat ik nu alle antwoorden heb, maar het was ook een bevestiging dat het niet gek is om op onderzoek te gaan naar de zin van het leven. Soms was ik echt geraakt door de houding van de anderen. Omdat je het als groep doet (er waren ongeveer 15 deelnemers –red.) leer je ook onwijs veel van elkaar. De warmte en openheid van iedereen, kwetsbaar en dichtbij zichzelf. Dat op zich was al heel verrijkend. Ik hoop dat er contacten zullen blijven en misschien groeien”. Met een zucht: “Het traject is nog maar twee weken geleden afgerond, maar ik merk nu al hoe lastig het is om de verdieping vast te houden”.

Ook deelnemen aan het Verdiepingstraject? Na een succesvolle pilot lijkt de tweede editie later dit jaar te starten. Info en interesse opgeven via: https://degrotevragen.nl/agenda/verdiepingstraject

Verder lezen?