“Steeds meer mensen om me heen zijn hun studie aan het afronden. Ik ga zelf bijna met mijn master starten en begin na te denken over de tijd daarna. Het onderwerp van deze avond, komt steeds meer naar voren in gesprekken om me heen. We hebben vragen over het behouden van vriendschappen na het studentenleven als we elkaar niet meer zien op de vereniging, denken na over het verhuizen uit onze studentenkamers, en meer.

De opzet van de avond sprak me aan. Er waren studenten, mensen die net afgestudeerd waren en mensen die al jaren werkten. Dit was een leuke balans. Nadat de burgers deelden hoe zij bewuste keuzes hadden gemaakt, gingen we in gemengde groepjes van burgers en studenten in gesprek.

We bespraken onderwerpen waar ik nog niet over nagedacht had. Als student heb ik bijvoorbeeld niet de ruimte om aan goede doelen te geven, maar als ik straks ga werken waarschijnlijk wel. Ik vond het mooi om te ontdekken dat het een zegen is als we straks voldoende geld hebben om boven een bepaalde grens te doneren en dat je dan geld terug mag vragen van de belasting.

Er was ook iemand die geneeskunde gestudeerd had, maar nu met totaal andere dingen bezig was. Dit herinnert me aan een vriendin die ook met iets anders doet dan waar ze voor gestudeerd had. Ik vond het moeilijk om te begrijpen, maar ik zie dat ze er blij van worden. Ik leer hiervan om minder in hokjes te denken. Het geeft me vertrouwen richting God dat als Hij nu bij mijn opleiding is en ik keuzes met Hem blijf maken dat het goed is, op welke plek je dan ook terecht komt.

Omdat het voor mij nog even duurt voordat ik burger word, ging ik heel open naar deze activiteit. Ik liet alles op me afkomen en vond het leuk dat ik aan het nadenken werd gezet. Als ik straks echt burger wordt, wil ik graag weer naar zo’n avond komen, omdat ik dan concretere vragen heb en keuzes aan het maken ben.”

Elleke Wemmers
Elleke Wemmerslid van C.S.F.R. Leiden Panoplia

Verder lezen?