“Het begon in de kerk, bij ons in Tilburg, met een vraag van Anneriet Boonen”, vertelt Jan. “Mijn vrouw en ik hadden net een ander huis betrokken, als ik het goed heb in 2017. Anneriet werkt voor IFES en had een project voor internationale studenten onder haar hoede. Of wij de Living Room wilden faciliteren en daarmee iets wilden betekenen voor deze groep. We wisten niet precies of we dat konden, maar je moet soms ergens gewoon beginnen nietwaar?”

Living Room

Naast de twee katten zijn er geen andere personen in het huis van Jan en Adriana (43) dus de ruimte die was er. De gestarte twee wekelijkse meetings op vrijdagavond beter bekend als ‘Living Room’ bleken erg gezellig.. En dat is een passende term voor Jan, want gezellige mensen, daar kan je er nooit genoeg van hebben. Leven in de brouwerij, in dit geval in de eigen huiskamer, was het gevolg met soms tot 15 man aan tafel voor het eten. Daarna een gezellige avond vol met goede gesprekken en Hollandse spellen. Toch geen kleine opgave, ook omdat er voortdurend Engels moet worden gesproken.

Veranderen

“Door mijn werk, onder andere als studentcoach op een hogeschool, zie ik van dichtbij hoe betrokkenheid en echt luisteren het verschil kan maken in het leven van jonge mensen. De studententijd is toch een periode van grote veranderingen op veel vlakken. Zeker als je ook nog uit een ander land en/of andere cultuur komt. ”Door het grote kamertekort, ook in Tilburg, besloten we de zolder beschikbaar te stellen voor een student voor een langere periode”. Dat was niet zoveel extra moeite beweert Jan. “Natuurlijk, de ene student is de andere niet. De ene student is zelfstandiger dan de andere, maar  we maken  met elkaar afspraken over koken, al dan niet gezamenlijk eten en de schoonmaak. Aan de ene kant is het een offer, aan de andere kant is het ook erg gezellig en leerzaam, ook voor ons! En weet je? Uiteindelijk wil ieder mens, onafhankelijk van de nationaliteit of leeftijd, in de basis graag gezien, gehoord en begrepen worden. Als wij dat via ons huis en wie wij zijn kunnen bieden dan is dat toch heel mooi?”.

Onder de naam HOST, het internationale studentenwerk van IFES, ondersteunen Jan en Adriana onder andere de Living Room-avonden en regelen ze maaltijden. Collega Havard Eide is vanuit IFES betrokken met de organisantie hiervan. Ondersteunen of meer weten? Kijk op https://wearehost.nl

Verder lezen?