Zijn manier van formuleren maakt me nieuwsgierig. Wat is ‘zijn geloof’ voor hem? Het is ergens toch een vrij abstract begrip. Matteo denkt even na. “Misschien is het het gebrek aan zekerheid, paradoxaal gezien. Ik denk niet dat je alles zeker kunt weten. En dat je daarvoor geloof moet hebben. Sommigen mensen zijn het daar niet mee eens, maar ik denk toch dat ze niet helemaal gelijk hebben. Vooral omdat dat vaak wordt bekeken vanuit het perspectief van de wetenschap. De gedachte is dan: God bestaat niet, ik weet niet of God bestaat, ik kan het niet bewijzen, enzovoorts. Het agnosticisme, of atheïsme, of wat je ook kiest als je niet gelovig ben. Ik denk zelf dat het heel erg moeilijk is om te bewijzen dat God niet bestaat. Dat valt eigenlijk niet te bewijzen. Ik denk dat er wel reden is om te geloven dat God bestaat. Maar ik kan het niet bewijzen. Dus ik heb niet de volledige zekerheid. Maar dat is ook iets wat ik heb leren loslaten”.

We kletsen er nog even over door. In hoeverre zekerheid kan toenemen door geloven. Voor Matteo zit dat in het omarmen van het deel ‘niet-weten’. “Weet je, iedereen heeft zijn pieken en dalen in geloof. Iedereen twijfelt weleens. Dat weet ik vrijwel zeker”, grinnikt hij. “Maar daardoor groei je ook. Mensen zijn mensen en mensen zijn niet perfect. Niemands geloof is perfect. Dus ik denk niet dat je constant aan de bovenkant van de golf zit, zeg maar. Ik denk dat je geloofsleven een beetje een sinus is. Het komt met pieken en dalen en je zit niet de hele tijd in een piek. Maar in tegenstelling tot de sinus, is de integraal niet nul. Je bereikt er niet niks mee”.

Wat is voor hem onder andere de toegevoegde waarde van de vereniging? “Binnen Alpha (Enschede) geniet ik van de diversiteit. Ik vind het bijzonder te zien hoe anderen heel veel gevoel mee kunnen nemen in hun geloof. Ik ben zelf niet zo emotioneel. Ik ben soms een beetje trots op hoe beredenerend ik ben. Tegelijk mis ik soms het gevoel, de emotie. Dat is ook wel een zwakte van mij. Maar ik kan er blij van worden als ik dat bij anderen wel zie. Soms zijn mensen dan een beetje vaag, een beetje zweverig ofzo. Dat is helemaal niet erg, in tegendeel. Het vorm een mooi tegenwicht”.

In de Bijbel staat een interessante regel die een koppeling maakt tussen geloven en zekerheid. Hij staat in Hebreeën 11:

‘Het geloof nu is de zekerheid van wat men hoopt, het bewijs van de dingen die men niet ziet’.

Meer weten over c.s.v Alpha? Check hun website.

Tekst: Jan-Jaap Bats
Fotografie: Rien Boonstoppel

Verder lezen?