Deze vragen komen de laatste tijd meer in mij op. Mijn weekenden breng ik vaker in Leiden door, maar om eerlijk te zijn weet ik dan niet zo goed met wie ik moet afspreken. Ik zou graag vaker met mijn goede vrienden afspreken, maar ik weet dat hun agenda vol zit en ze zoveel mensen hebben om mee af te spreken. En de drempel om iemand die ik niet zo goed ken te appen is hoog. Dan bekruipt me de angst om afgewezen te worden, of het idee dat ze met tegenzin ja zullen zeggen.

Misschien herken je deze gedachten. Zeker als je (wellicht door corona) weinig contacten hebt of je vrienden ver weg wonen, kan het moeilijk zijn om jezelf ertoe te bewegen om sociale afspraken te plannen. En hoe minder je je contacten ziet, hoe hoger de drempel wordt om initiatief te nemen. Voor je het weet breng je de meeste avonden alleen of op plenaire activiteiten door, zonder dieper één-op-één contact te hebben met iemand die je echt goed kent.

Het verrassende was voor mij dat ik niet de enige ben die hiermee zit. Vrienden en anderen die ik hierover heb gesproken herkennen het: de onzichtbare mentale drempel om iemand te vragen af te spreken. Het gekke is: als jij het leuk vindt om met vrienden, of voor hetzelfde geldt vage kennissen, af te spreken, waarom anderen dan niet? De grootste barrière is de vraag durven stellen; de drempel bestaat meestal alleen in je hoofd.

Gelukkig zijn er manieren om die drempel over te stappen. Voor mezelf heeft het geholpen om het verlangen om meer af te spreken uit te spreken naar vrienden. Op die manier kun je polsen hoe de andere persoon erin staat en de verwachtingen expliciet maken. Als je vriend of vriendin positief reageert, kun je er vanaf dat moment zonder twijfel vanuit gaan dat ze vaker met je willen afspreken.

Wat betreft het afspreken met mensen die je nog niet goed kent: dat vraagt deels moed om over je drempel te stappen. Maar deels zijn er ook dingen die kunnen helpen. Er is bijvoorbeeld een vrij hoge drempel om iemand out-of-the-blue te appen, maar als je bij een gezamenlijke activiteit een interessant gesprek hebt met iemand is de drempel lager: je kunt vragen hierover verder door te praten met een bak koffie erbij. Bij je studie werk je misschien samen met anderen: spreek een keer af in een café in plaats van bij je opleiding en borrel na het studiegedeelte nog een beetje na. Of ga samen met anderen studeren. Als student zijn er zoveel plekken waar je heen kunt om mensen te ontmoeten! Vind je dat spannend, probeer dan aan te haken bij iemand die je al beter kent.

En onthoud: de drempel zit in je hoofd. Je voelt hem, hij zal er misschien altijd tot op zekere hoogte zijn; in essentie draait het erom over de drempel heen te stappen. En dat kun je doen in de wetenschap dat de meeste mensen ervan houden nieuwe mensen te leren kennen, en het vertrouwen dat je vrienden niet voor niets je vrienden zijn.

Verder lezen?