Student zijn in tijden van Corona

Zelf begon ik in februari enthousiast aan de laatste fase van mijn studie nanobiology, het afstudeerproject. Mijn specifieke opdracht vereist veel praktisch labwerk. Nadat de coronamaatregelen aangescherpt werden, mocht ik tot 1 juni niet meer naar het laboratorium komen en sindsdien werk ik thuis in mijn studio aan kleine vervangende opdrachten. Dit heeft een hoop onzekerheid gebracht over of en hoe ik kan afstuderen. Officieel moet ik nog bezig zijn tot 1 februari 2021, maar zolang ik het lab niet in kan, is er weinig te doen voor mij. Het is dan ook afwachten wat er na 1 juni kan en of ik nog op tijd kan afstuderen.

De rust en regelmaat die mijn studentenstudio mij eerder bood is nu veranderd in een plek waar eenzaamheid en nietsdoen op de loer liggen. Gelukkig kan ik nog regelmatig aansluiten bij het studentenhuis van mijn vriend, dit is dan ook het enige real-life sociale contact dat ik heb. Nu de maatregelen langer duren roept dat ook vragen op over mijn eigen radicalisme in het navolgen van de aanbevelingen. Andere studenten bezoeken hun ouders of vrienden nog wel eens, ik tot nu toe niet. Alleen, doe ik daar wel goed aan? Sociaal contact heb ik nodig en mijn familie wil ik graag weer zien. Misschien is het toch wel mogelijk, wanneer we 1.5 meter afstand maar houden? Dit soort vragen houden me bezig, en ik zal vast de enige niet zijn.

Gelukkig verbaas ik me hoeveel er digitaal mogelijk is. Ik skype / hangout / zoom / discord / houseparty / videobel regelmatig met medestudenten, familie en vrienden en dit bevalt vaak best goed. Ook mijn studentenvereniging, C.S.R., probeert zo goed als het kan dingen te organiseren voor haar leden. Samen kringen kan gelukkig online nog steeds, al voelt het wel anders, er worden online borrels en lezingen georganiseerd en huizen letten goed op elkaar. Het is fijn om te zien dat dat nog steeds kan en het is mooi om te zien dat er nog steeds een gemeenschap is om op terug te vallen. Waar normaal bij C.S.R. een mobiele telefoon niet is toegestaan heeft het studentenleven heeft zich nu helemaal naar het digitale verplaatst. Ook wij studenten zullen er maar aan moeten wennen, zo’n digitaal studentenleven.

Verder lezen?