Projecten

In je studententijd ontmoet je allerlei mensen en word je soms geschud op je grondvesten. Dat wat altijd vanzelfsprekend leek vanuit huis is dat misschien wel een stuk minder als je anderen ontmoet. IFES wil je graag ondersteunen en uitnodigen om met je medestudenten in gesprek te gaan over je drijfveren en geloof. Daarvoor hebben we projecten die daar ruimte voor maken op de universiteit en hogeschool in je stad. We vertellen er graag meer over.

passion week

onderdeel van IFES

Passion week

Een Passion Week is een week van events op de universiteit en/of hogeschool die open zijn voor iedereen, onafhankelijk van overtuigingen of geloof. Samen gaan we in gesprek over vragen over het leven, geloof en God.  De onderwerpen worden in talks belicht vanuit een christelijk perspectief, waarbij ruimte wordt geboden voor een open dialoog hierover tussen christelijke en niet-christelijke studenten.

Onze naam

De naam Passion Week is afgeleid van het tv-programma The Passion dat in 2014 in Groningen plaats vond. Rondom dit event werd de eerste Passion Week van Nederland opgezet. Vervolgens hebben andere steden dit voorbeeld gevolgd door een eigen Passion Week op te zetten. Zo zijn er voor 2018 zeven Passion Weeks gepland en voor 2019 tien. In de naam slaat Passion zowel op het Paas/Passieverhaal van Jezus als op de passie van christelijke studenten voor de persoon Jezus. Een Passion Week duurt 3 a 4 dagen en hoeft overigens niet altijd rondom Pasen plaats te vinden.

Onze samenwerking

De Passionweek werkt ook samen met Navigators en Studentlife. Internationaal wordt er nauw samengewerkt met Ichthus Vlaanderen en daarnaast met MOET en Chrysolis. Passion Weeks is ook betrokken bij het Europese FEUER netwerk.

Het Veritas Forum

Op universiteiten gaat het om waarheidsvinding. Maar de grote vragen van het leven zoals ‘Wie zijn wij?’, ‘Waar gaan wij naar toe?’ en ‘Wat is het goede leven?’ komen helaas nauwelijks of soms zelfs helemaal niet aan de orde. Het Veritas-forum wil daar verandering in aanbrengen. Door een verbinding te leggen tussen wetenschappelijke kennis en het zoeken naar een persoonlijk antwoord op levensvragen willen we een belangrijke lacune op de Nederlandse universiteiten en hogescholen opvullen.

Een Veritas-forum is een bijeenkomst die plaatsvindt op een universiteit of hogeschool, waar alle studenten en docenten welkom zijn. Tijdens een Veritas-forum komen de grote levensvragen aan bod. De deelnemers gaan samen op zoek naar een antwoord. We laten verschillende levensbeschouwingen hun licht daarover schijnen. Als christelijke initiatiefnemers bekijken we de vragen ook vanuit het leven en de persoon van Jezus Christus.

Onze naam

Het Veritas-forum is begin jaren negentig gestart op Harvard University. Het Latijnse woord veritas (‘waarheid’) is in het motto van Harvard opgenomen en verwijst naar het doel om de werkelijkheid te doorgronden, zowel op wetenschappelijk als op existentieel niveau. Het is ons verlangen om door te luisteren, te discussiëren, te debatteren en te inspireren het ware leven te verkennen.

veritas

onderdeel van IFES