Studenten zijn net mensen, we beleven dingen allemaal op onze eigen manier. Voor mij is het nieuwe collegejaar altijd een soort oud en nieuw: ik maak de balans op van afgelopen seizoen en neem me van alles voor. Terwijl ik over al deze dingen aan het mijmeren was, werd het me duidelijk: hét gevoel, dat denk ik alle studenten delen en datgene, wat ik me voorneem om dit jaar écht mee te kappen: FOMO.

Je kent het begrip vast. FOMO, fear of missing out, is de angst om iets te missen. Het gevoel dat er op een andere plek iets gebeurt dat leuker of belangrijker is dan wat je hier en nu aan het doen bent. Het kan je gevoel van geluk behoorlijk in de weg zitten. En dat is een probleem, want, met de woorden van schrijver Martin Bril, “Je mist in je leven meer dan je mee kan maken.” Natuurlijk is FOMO niet nieuw. Het gras is altijd groener bij de buren, is een bekend gezegde. Maar dankzij social media heb je er ineens een stuk meer buren bij. Je hoeft natuurlijk geen student te zijn om last van FOMO te hebben, maar er zit volgens mij wel een verband. Juist doordat je in je studententijd zoveel tijd en (keuze-)vrijheid hebt, krijg je keuzestress en is het lastig om dingen te missen. En we kunnen elkaar altijd heerlijk opjutten, zeker binnen een studentenvereniging.

FOMO is niet direct een onderwerp dat ik in de Bijbel verwacht terug te vinden, maar niks menselijks is de Bijbel vreemd. Theoloog en cabaretier Tim Vreugdenhil legt in zijn boek “Stand-Up Theology” (aanrader!) de link tussen FOMO en het verhaal dat we in de kerk de “zondeval” zijn gaan noemen.

“Leuk en aardig dat paradijs, maar er is een leuker feestje dan dit.”

Adam en Eva hebben het in het paradijs goed voor elkaar. De tuin is prachtig. Overal waar je om kijkt zie je weer iets nieuws, je hebt de hele dag niks anders te doen dan te genieten. Tot die stem klinkt. “Leuk en aardig dat paradijs, maar er is een leuker feestje dan dit.” Wie weet is er wel iets leukers dan mens-zijn in deze tuin. Misschien is God-zijn nog wel leuker. En in een opwelling van oer-FOMO happen Adam en Eva toe. De stem van de FOMO-slang is daarmee het tegenovergestelde van God. In het scheppingsverhaal, twee hoofdstukken geleden, klonk na elke dag weer hetzelfde refrein: “God zag dat het goed was.” Nu is het: God zag dat het goed was, maar de mens vroeg zich af of er wat miste. Herkenbaar?

Maar er is hoop. Vreugdenhil ziet in de Bijbel ook een spiegelverhaal voor het verhaal van Adam en Eva: de gelijkenis van de verloren zoon. De jongste zoon eist zijn erfenis op en trekt de wijde wereld in. Hij verwacht daar alles te vinden wat hij thuis mist. Daar komt hij bedrogen uit. Maar het verhaal van de verloren zoon heeft een happy end: hij komt uiteindelijk thuis. Daar blijkt dat de vader de hele tijd op hem heeft gewacht, op de uitkijk heeft gestaan. Het is het omgekeerde van FOMO: er valt niks te missen, want het feest kan pas beginnen als jíj er bent. Het lijkt me heerlijk om je niet af te vragen of anderen het ergens misschien leuker hebben, maar om te weten dat dit de beste plek is om te zijn, juist omdat je híér bent, en niet elders.

Dus, wat ga ik dit collegejaar doen om geen last meer van FOMO te hebben? Ik ben bang dat ik er niet zo makkelijk van af kom. Maar dit zijn mijn voornemens, doe er je voordeel mee!

4 tips

 1. Leer ermee leven
  Misschien is FOMO wel iets om niet te veel te problematiseren, misschien hoort het gewoon bij mens-zijn en moeten we daar tot op bepaalde hoogte mee leren leven. Zeker vanuit christelijk perspectief kun je zeggen dat het gevoel dat er iets beters is, wel klopt. Of, zoals C S Lewis zei: “Als ik in mezelf een verlangen ontdekt dat niks in deze wereld kan vervullen, dan is het logische gevolg dat ik niet voor deze wereld gemaakt bent.”
 2. Wees dankbaar
  Het is geen toeval dat in elk zelfhulpboek staat hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn en dat bijvoorbeeld in een schriftje bij te houden. Besef van wat je al hebt, of, met de woorden van Genesis 1, het zien “dat het goed is”, is dé remedie tegen FOMO.
 3. Help elkaar
  Geef anderen het gevoel dat ze niet iets missen. Je bent niet alleen de verloren zoon die door FOMO de wereld in wordt gedreven. Je kunt voor een ander ook die vader zijn, die bevestigt dat geen feest compleet is zonder de ander. Dus nodig mensen uit, die soms vergeten worden. Bevestig anderen erin dat hun aanwezigheid ertoe doet.
 4. Maak keuzes.
  Een groot gedeelte van FOMO komt van het niet kunnen kiezen tussen mogelijkheden, maar overal bij zijn is onmogelijk. Wat zijn de dingen waar jij je tijd en energie aan wilt besteden? Wat is datgene dat je denkt dat God daarin van je vraagt?

Als je duidelijk hebt waar je wél voor wil gaan, zal het makkelijker worden om te dealen met het feit dat je niet overal bij kunt zijn.

Het verhaal van FOMO in het paradijs lees je in Genesis 3, de verloren zoon komt voor in Lukas 15. “Stand-Up Theology” van Tim Vreugdenhil kun je op bol.com kopen, of bij je lokale boekenwinkel. (https://www.bol.com/nl/nl/p/stand-up-theology/9200000085931288/?Referrer=ADVNLGOO002008J-G-137951547029-S-1680380355751-9200000085931288&gclid=Cj0KCQjw9ZGYBhCEARIsAEUXITVnDzlZjMt-6bhDqe0YB2qjmn0PErMZnNAiSCDN-Krw_Og9Eg4-gFAaAqMVEALw_wcB)

Verder lezen?