Hoe houd je leden enthousiast? Het is lastig om leden betrokken en enthousiast te houden. In het begin werd er veel gedaan, zoals geborreld op Discord, maar nu heeft iedereen een beetje zijn eigen dingen en is het lastig. Wat goed werkte was een Pubquiz. Hebben jullie nog ideeën?

Blijf als bestuur enthousiast over je te organiseren activiteit. Beschrijf het in positieve bewoording. Lijkt misschien een open deur, maar begin dus niet met: ‘Nu dit niet door kan gaan komen we met een alternatief’ of ‘We zijn genoodzaakt om de meeting nu digitaal te houden’. Maar geef er een positieve draai aan als: ‘Voor vanavond hebben we weer een mooie activiteit weten te organiseren. We gaan …. We kijken naar je uit en tot vanavond!’ Kondig het met dezelfde enthousiasme aan waarmee je normaal gesproken ook je leden mee uitnodigt.
Geef mensen de tijd om aan deze digitale meetings te wennen. Blijf ze organiseren en deel met de vereniging wat je fijn aan de meeting vond.
De digitale wereld brengt veel mogelijkheden, maar put ons ook uit. We zullen onze activiteiten hier ook op moeten aanpassen. Dat betekent kortere meetings en meer pauzes dan normaal.

Ideeën nodig? Organiseer:

 • Digitale lezingen, lezingen die je anders als vereniging samen zou organiseren, kan je nu ook als Webinar geven.
 • Digitale workshops. Geen zin in een lezing, maar wel opgebouwd worden, dan is een workshop een goed alternatief. De afwisseling van theorie en praktijk is ook digitaal goed te doen. Het vraagt vooraf even goede overwegingen en de keuze van een passend programma.
 • Meditatieve Bijbellezingen. Het kan heel fijn zijn om even met elkaar tot rust te komen en God te ruimte geven om tot je te spreken.
 • Een borrel met een andere vereniging, nu afstand er niet meer toe doet is een broederborrel of zusterborrel zo geregeld.
 • Een boekbespreking. Je zou kunnen overwegen om het boek in papieren versie te lezen in plaats van digitaal om je schermtijd te beperken of anders op een e-reader te lezen i.p.v. je laptop, tablet of mobiel.
 • Bekijk samen een goede TED talk en bespreek deze. Je bent dan verzekerd van een goede spreker en het vraagt weinig voorbereiding.
 • Een gezamenlijke praise avond. Het is aan te raden als je een eigen band wilt gebruiken om de muziek vooraf op te nemen en dan met elkaar te delen. Als je jezelf op mute zet kan iedereen meezingen. Tussendoor kun je leden getuigenissen laten delen, ruimte geven aan stilte en in kleine groepjes voor elkaar bidden.
 • Ook nu zijn er nog vrijwilligers nodig. Kijk of je met een vereniging een vrijwilligerstaak kan opnemen. Zo heb je toch het idee dat je samen iets bijdraagt, ook al wissel je elkaar af of ben je in twee- of drietallen.
 • Trek lootjes in de vereniging en laat iedereen iets leuks doen voor degene die hij/zij op zijn/haar lootje heeft staan.
 • Geef borrels een thema mee en laat je leden creatief zijn en/of stuur ze van tevoren een boodschappenlijst. Laat je borrel plaatsvinden in een exotisch land onder de palmboom, aan het strand, of verzin nog meer leuke namen voor verschillende gesprekruimtes.
 • Digitale koffiemomenten
 • Digitale studeermomenten